NOVICE

Kategorije

Zakaj BIM?

Prehod na BIM  ima v gradbeni industriji številne prednosti. Primore k izboljšavam na različnih ravneh projektnega in operativnega dela. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je zelo smiselno preiti na BIM proces načrtovanja :

  1. Projektiranje in načrtovanje: BIM omogoča tridimenzionalno modeliranje, kar omogoča bolj natančno in učinkovito načrtovanje gradbenih projektov in hitrejše prepoznavanje morebitnih napak in konfliktov med strokami.

  2. Nadzor nad stroški: BIM omogoča hitrejše ocenjevanje stroškov gradbenih projektov, saj se že v fazi načrtovanja lahko določijo potrebni viri in materiali. S tem lahko boljše nadzorujejomo in optimiziramo stroške skozi celoten življenjski cikel projekta.

  3. Boljša komunikacija med deležniki: BIM omogoča lažjo izmenjavo informacij med vsemi deležniki v gradbenem projektu – arhitekti, inženirji, izvajalci in naročniki. To prispeva k boljši komunikaciji in razumevanju zahtev ter ciljev projekta.

  4. Upravljanje zgradb in vzdrževanje: Po zaključku gradbenega projekta se lahko BIM model uporabi za upravljanje zgradb. Podatki v modelu pomagajo pri vzdrževanju, popravilih in spremljanju stanja vseh elementov zgradbe, kar lahko podaljša njeno življenjsko dobo.

  5. Zmanjšanje časa izvedbe: Z uporabo BIM-a se lahko izognete zamudam v gradbenem projektu, saj se načrtovanje in usklajevanje opravi bolj učinkovito. To prispeva k hitrejši izvedbi projekta in s tem skrajšanju časa gradnje.

  6. Boljša kakovost in varnost: Boljše načrtovanje in izboljšana koordinacija med ekipami v gradbenem projektu pripomorejo k večji kakovosti končnega izdelka. Hkrati pa BIM proces omogoča tudi različne simulacije in analize, kar prispeva k večji kvaliteti in varnosti gradbenih delih.

  7. Bolj trajnostni pristop: Z BIM procesom je mogoče oceniti vpliv gradbenega projekta na okolje že v zgodnji fazi načrtovanja. S tem se spodbuja bolj trajnostno gradnjo in uporaba okolju prijaznejših materialov.

  8. Zahteve naročnikov in zakonodaja: Uporaba BIM procesa postaja obvezna za javne projekte ali predvsem velike investicije. Prehod na BIM lahko zagotovi skladnost z zahtevami in vam omogoči dostop do večjega števila projektov.

Potrebno pa je omeniti, da prehod na BIM zahteva tudi naložbo v izobraževanje zaposlenih, opremo in spremembo delotokov. Vendar se dolgoročno ti stroški običajno izravnajo z izboljšanjem učinkovitosti in kakovosti gradbenih projektov.

Skupinski nakup
pred dvigom cen!
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds